Sprievodca svetom cestovania - otvor myseľ, spoznaj svet

Ako odhaliť, že máte na aute opotrebované tlmiče?

368 0

K vlastníctvu auta patria aj návštevy servisu. A čím je auto staršie, tým sú tieto návštevy častejšie. Je predsa logické, že keď auto používate, časom sa rôzne súčiastky opotrebujú.

Odhaliť opotrebovanie niektorých dielov nie je úplne jednoduché

Každý vodič by mal vedieť vždy, keď je to možné, rozpoznať, že niečo nie je s jeho autom úplne v poriadku. Vďaka tomu bude vedieť skôr navštíviť servis a včasná návšteva servisu dokáže často ušetriť nemalú sumu, keďže oprava ešte nebude tak náročná. Nehovoriac o tom, že v mnohých prípadoch sa tak predíde ohrozeniu posádky počas jazdy.

Pri niektorých súčiastkach je však pomerne náročne odhaliť, že sa blíži koniec ich životnosti. To preto, že ich opotrebovanie má len veľmi postupné prejavy, ktoré sa človeku pri pravidelnom využívaní auta „strácajú“. Medzi takéto súčiastky patria aj tlmiče.

Opotrebovanie tlmičov je postupné. Nie je to ako poškodenie výfukového potrubia, ktoré dokáže razom zmeniť zvuk auta a tak je pomerne ľahké ho zaregistrovať. Na postupné zmeny v správaní auta pri pomalom opotrebúvaní tlmičov si človek podvedome zvyká. Preto sa aj hovorí, že opotrebované tlmiče skôr odhalíte na aute vášho známeho než na tom svojom.

Príznaky opotrebovaných tlmičov

To však neznamená, že potrebu nových tlmičov na vlastnom aute nedokážete žiadnym spôsobom odhaliť. Len musíte dávať dobrý pozor. No dobre, ale na čo? V prvom rade počúvajte. Ak totižto počas jazdy počujete zreteľné praskanie, ktoré je intenzívnejšie pri jazde cez retardéry, môžete si byť istý tým, že vaše tlmiče nie sú úplne v poriadku.

Všímať si treba aj správanie sa auta počas jazdy. Medzi prejavy opotrebovaných tlmičov patrí napríklad prílišné nakláňanie auta v ostrých zákrutách. A tiež sem môžeme zaradiť vychyľovanie auta smerom k vonkajšku zákruty.

Pozor si treba dať aj na neprirodzené chvenie, či vibrácie volantu, prípadne prešmykovanie kolies pri zrýchľovaní. Toto všetko sú príznaky opotrebovaných tlmičov. Ak ich včas odhalíte, neprispejete tým len k väčšiemu komfortu, ale aj k väčšej bezpečnosti jazdy.

Zdroj obrázka:

Autor: chadchai / Stock.adobe.com